18 jul

Warmte

Hoe reageren paarden op warm weer:

Paarden en pony’s raken veel sneller oververhit als de ruiter. Het duurt tijdens een matige training in warm vochtig weer, slechts 17 minuten tot de lichaamstemperatuur van een paard een gevaarlijk niveau bereikt. Dat is 3 tot 10 keer sneller als bij mensen. Paarden voelen de hitte dan ook veel erger dan wij.

De effecten kunnen zeer ernstig zijn. De lichaamstemperatuur van een paard normaal (37-38 gr)  kan omhoog schieten naar zo’n 41 graden, dit betekent dan dat de spieren al rond de 43 graden zitten, een temperatuur waarbij de proteïnes van de spieren letterlijk kooktemperatuur bereiken. Paarden raken dan oververhit met als gevolg dat ze last kunnen krijgen van:

Verzuring, Hyperventilatie, Koliek, Nierfalen

Alle lessen zullen aangepast rijden, ruiters hebben of krijgen app